ADR:
Överenskommelsen om internationell transport av farligt gods på väg. På engelska "Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road". På franska "Accord relatif au transport international des marchandises dangereuses par route". Avsändare:
Med avsändare förstås ett företag som avsänder farligt gods för egen eller annans räkning. Om en transport utförs i enlighet med ett transportavtal ska med avsändare förstås den som är avsändare enligt transportavtalet.
Container:
En transportutrustning (ramkonstruktion eller liknande utrustning), - som är varaktigt utförd och därigenom tillräckligt hållbar för att kunna användas upprepade gånger, - som är särskilt byggd för att underlätta transport av gods med ett eller flera transportslag utan omlastning av innehållet, - som är försedd med anordningar, vilka underlättar säkring och hantering, särskilt vid överflyttning från ett transportmedel till ett annat, - som är konstruerad så att fyllning och tömning underlättas (se även container, sluten; container, täckt; container, öppen; storcontainer och småcontainer). En växelcontainer är en container, som enligt EN 283 (utgåva 1991) uppvisar följande kännetecken - den är i fråga om mekanisk hållfasthet konstruerad uteslutande för transport med vagn eller fordon i land- eller färjetrafik, - den är inte staplingsbar, - den kan ställas av fordonet med fordonets egen utrustning på stödben och åter lyftas på. Anm Begreppet container innefattar varken vanliga förpackningar, IBC-behållare, tankcontainrar eller fordon.
DGM (Dangerous Goods Management):
Vi har sedan starten 1988 arbetat för ökad säkerhet vid transport och hantering av farligt gods. Eftersom vi är verksamma på samtliga kontinenter finns en naturlig närhet till utvecklingen av nationella och kontinentala lagar och direktiv. Från våra kontor i Göteborg, Landvetter flygplats, Arlandastad och Malmö kan vi hjälpa dig med packning, dokumentation och ansvarsförsäkring för transport av farligt gods. Vi erbjuder naturligtvis även utbildningar, konsultation, rådgivning och säkerhetsrådgivartjänster. Dessutom kan du vända dig till oss för beställning av packmateriel, etiketter och skyltar, regelverk och litteratur eller programvaror som säkerställer och underlättar dokumentation av sändningar med farligt gods. http://www.dgm.se/
DGR:
Dangerous Goods Regulations. DGR innehåller flygbolagens regler för nationell och internationell lufttransport av farligt gods. DGR är baserad på ICAO Technical Instructions och är kompletterad med flygbolagens tilläggsregler.
Fast tank:
En tank med kapacitet över 1000 liter, som är varaktigt fäst på ett fordon (som därigenom blir ett tankfordon) eller utgör en integrerad del av ramen till ett sådant fordon. IBC-behållare: Styv eller flexibel transporterbar förpackning och:
(a) har en kapacitet av(i) högst 3,0 m3 för fasta ämnen och vätskor i förpackningsgrupp II och III,
(ii) högst 1,5 m3 för fasta ämnen i förpackningsgrupp I, om dessa är förpackade i flexibla IBC-behållare,
IBC-behållare av plast, integrerade IBC-behållare, eller IBC-behållare av papp eller trä, (iii) högst 3,0 m3 för fasta ämnen i förpackningsgrupp I, om dessa är förpackade i IBC-behållare av metall,
(b) är konstruerad för mekanisk hantering,
(c) kan klara påkänningarna vid hantering och transport
Kolli:
Slutprodukten av förpackningsprocessen i transportfärdigt skick, som består av förpackningen, storförpackningen eller IBC-behållaren och dess innehåll. Begreppet omfattar tryckkärl enligt definition i detta avsnitt samt föremål, som pga. sin storlek, vikt eller utformning får transporteras oförpackade eller i vaggor, korgar eller hanteringsanordningar. Förutom för transport av radioaktiva ämnen, gäller begreppet varken gods som transporteras i bulk eller ämnen som transporteras i tank.
Komprimerad naturgas (CNG):
Komprimerad gas som består av naturgas med hög halt metan tillordnad UN 1971.
Kondenserad naturgas (LNG):
Kyld kondenserad gas som består av naturgas med hög halt metan tillordnad UN 1972.
Kondenserad petroleumgas (LPG – Liquefied Petroleum Gas):
Under lågt tryck kondenserad gas som består av en eller flera lätta kolväten vilka endast tillordnats UN 1011, 1075, 1965, 1969 eller 1978 och som i huvudsak består av propan, propen, butan, butanisomerer, buten med spår av andra kolvätegaser. Komplett last: Last som kommer från en avsändare för vilken användningen av ett fordon eller en storcontainer är exklusivt reserverad, och där all lastning och lossning sker enligt avsändarens eller mottagarens anvisningar.
Marin Pollutant (miljöfarliga ämnen):
Med ”Marine Pollutant”(miljöfarliga ämnen) avses sådant gods, som om det kommer ut i vattnet kan påverka den akvatiska miljön. Det vill säga ämnet kan förorsaka allvarliga skador eller död på fisk och växter. Det är framför allt giftiga ämnen (primär- eller sekundärfara) som påverkar fisk och miljö.
MEG-container:
En transportutrustning som består av element som är förbundna med varandra med ett samlingsrör och som är monterade i en ram. Som element räknas gasflaskor, storflaskor, tryckfat eller gasflaskpaket samt tankar för gaser med kapacitet över 450 liter. Medlem av fordonsbesättningen: Förare eller annan person som medföljer föraren av skäl som avser säkerhet, transportskydd, utbildning eller drift. Mobil enhet för tillverkning av explosiva ämnen (MEMU): En enhet eller ett fordon försedd med enhet för tillverkning och laddning av explosiva ämnen och föremål från farligt gods som inte utgör explosiva ämnen och föremål. Enheten består av olika tankar, bulkcontainrar och processutrustning samt pumpar och tillhörande utrustning. En MEMU får ha särskilda utrymmen för förpackade explosiva ämnen och föremål. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB): Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är transportmyndighet för transport av farligt gods på väg och järnväg. Att vara transportmyndighet innebär att MSB arbetar för att förebygga och skadebegränsa olyckor och tillbud, respektive obehörigt förfarande med farligt gods, i samband med transport av farligt gods på land. https://www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/farligt-gods/
Nettovikt explosivt ämne (NEM (Net Explosive Mass)):
Den totala nettovikten av explosiva ämnen utan förpackningar, höljen, etc. (Uttrycken NEQ (Net Explosive Quantity), NEC (Net Explosive Contents) och NEW (Net Explosive Weight) används ofta för att uttrycka samma sak).
N.O.S. (Not Otherwise Specified):
En samlingsbenämning, till vilka sådana ämnen, blandningar, lösningar eller föremål kan ordnas, som a. inte är uttryckligen nämnda i kapitel 3.2, tabell A och b. har kemiska, fysikaliska och/eller andra farliga egenskaper, som motsvarar den klass, den klassificeringskod, den förpackningsgrupp och den benämning som n.o.s.-beteckningen har.
Overpack:
En omslutning som används för att innehålla ett eller flera kollin och för att bilda en enhet som är lättare att hantera och stuva under transport. I fråga om radioaktiva ämnen kan en overpack endast användas av en enskild avsändare. Exempel på overpack är:
(a) en lastplatta, exempelvis en pall, på vilken flera kollin ställs eller staplas och säkras med plastband, krymp- eller sträckfilm eller på andra ändamålsenliga sätt, eller(b) en yttre skyddsförpackning, exempelvis en låda eller korg.
Tankcontainer:
En transportutrustning som motsvarar definitionen för container och som består av ett tankskal och utrustningsdetaljer, inklusive anordningar som medger omlastning av tankcontainern utan väsentlig förändring av dess jämviktsläge, och som används för transport av gaser, vätskor, pulverformiga eller granulerade ämnen och som, när den används för transport av gaser definierade i 2.2.2.1.1, har en kapacitet över 0,45 m3 (450 liter). Anm IBC-behållare som uppfyller bestämmelserna i kapitel 6.5 räknas inte som tankcontainrar. Extra stor tankcontainer: En tankcontainer med en kapacitet större än 40 000 liter.
Transport:
Förflyttning av farligt gods, inklusive därav förorsakade uppehåll och av trafiken betingad lagring av det farliga godset i fordon, tankar och containrar före, under och efter förflyttningen. Denna definition innefattar också mellanlagring av farligt gods för att byta transportsätt eller transportmedel (omlastning). Detta under förutsättning att transporthandlingar kan uppvisas på begäran, i vilka avsändnings- och mottagningsort framgår, samt att kollin och tankar inte öppnas under mellanlagringen – utom vid kontroll av behörig myndighet.
Transportenhet:
Motordrivet fordon utan släpvagn, eller en kombination bestående av ett motorfordon med släpvagn.
Tunnelrestriktion (Tunnelrestriktioner) Vägtunnlar med restriktioner för transport av farligt gods kategoriseras i fem tunnelkategorier A-E. Respektive ämne i ämnesförteckningen har motsvarande bokstavskombination i kolumnen Tunnelrestriktion. Följ länken nedan för förklaring på dessa tunnelrestriktionskoder
Växeltank:
En tank monterad på växelflak, vilken räknas som en tankcontainer.